Liga Romana contra Reumatismului
Înscrie-te în LigăFormular pentru pacienți


Boli reumatice Poliartrita reumatoida

Introducere

Medicul dv. tocmai v-a spus ca aveti artrita reumatoida (AR). Aceasta este una din cele aproximativ o suta de boli reumatice. In mod sigur aveti in acest moment o multime de intrebari. Despre boala, despre tratament si despre lucrarile la care trebuie sa va asteptati pe viitor. Si despre consecintele pe care AR le va avea asupra vietii dv. de zi cu zi. De ce anume va trebui sa tineti cont, ce puteti si ce nu mai puteti face?
In aceasta brosura incercam sa raspundem la cat mai multe din aceste intrebari. Informatiile au fost adunate pe baza datelor primite de la medici si pacienti de reumatism. De asemenea, le vom da cuvantul direct celor care sufera de AR. Ei vor povesti cum se descurca cu aceasta boala in viata de zi cu zi.

Despre boala

Aici veti putea gasi informatii despre ce anume este AR, cum apare, cum evolueaza si care sunt problemele pe care le provoaca.

Ce este artrita reumatoida (AR)?

Ce e mai rau cand trebuie sa te obisnuiesti cu o boala cronica este sa recunosti ca este o afectiune permanenta.

Barbat cu AR

Artrita reumatoida (AR) inseamna, literal: inflamarea reumatica a articulatiei. Cuvantul "reumatism" provine din grecesul "reuma", care inseamna umoare sau "substanta care provoaca boala"; "artrita" vine de la cuvantul grecesc "arthron" - membru. Originea numelui sau nu indica deci prea multe despre boala in sine.
AR este o boala autoimuna: sistemul imunitar (care de obicei actioneaza pentru apararea organismului), ajunge sa lucreze impotriva propriului organism. Cum se poate intampla acest lucru, dintr-o data, nu este clar inca. AR se poate instala pe nesimtite sau poate aparea brusc. Uneori boala este intr-o faza activa, si atunci aveti probleme, alteori se afla intr-o perioada de stagnare. Evolutia este deci inegala, fluctuanta. AR poate aparea la orice varsta si este intalnita mai des intalnita mai des la barbati.

Cum apare AR?

In ciuda cercetarilor efectuate, inca nu se stie ce anume provoaca artrita reumatoida. Se banuieste ca sistemul imunitar este deranjat de un cumul de factori, cum ar fi predispozitia, factorii de mediu, poate chiar o infectie. Mostenirea genetica joaca un rol nesemnificativ? Sistemul imunitar isi intensifica activitatea, eliberand astfel anumite substante (factori inflamatori). Aceste substante provoaca inflamari cronice ale articulatiilor, tendoanelor, muschilor sau organelor interne, uneori ajungand chiar la nivelul vaselor de sange sau al nervilor.
Care este rolul sistemului imunitar?
Organismul produce celule si proteine care au rolul de a depista si distruge tot ceea ce nu apartine organismului. Aceste celule ataca de exemplu bacteriile si virusii si au grija sa nu ne imbolnavim. Acest proces poarta numele de proces de aparare sau de imunitate.
Una din caracteristicile AR este ca celulele sistemului imunitar functioneaza anormal: nu ataca doar intrusi din afara ci se indreapta si impotriva articulatiilor si a capsulei articulare ale propriului organism. Imunitatea normala este indreptata deci in acest caz asupra organismului propriu. Aceste boli se mai numesc si boli autoimune (auto = propriu, imunitate = aparare).
Acest lucru poate fi insotit de simptome de inflamare articulara, cum ar fi febra, durere, umflarea si incalzirea articularea si o functionare defectuoasa, caci articulatia nu se mai poate misca asa cum trebuie.
Deoarece cauzele AR nu sunt bine cunoscute, boala nu poate fi prevenita. In ultimii ani s-au aflat mai multe despre procesul prin care sistemul imunitar este modificat si despre factorii inflamatori eliberati.
Acum exista medicamente noi "medicamente biologice", cum sunt factorii anti TNF si antiIL) care contracareaza actiunea acestor factori inflamatori; astfel, activitatea sistemului imunitar este diminuata si inflamatiile reumatice sunt anihilate. Insa, in aceasta situatie deoarece sistemul imunitar este mai putin activ, organismul este mai expus infectiilor.
Ce este o articulatie?
O articulatie este formata din 2 oase (1). Extremitatile lor sunt invelite de un cartilaj: un strat de tesut care absoarbe socurile si care face posibila o miscare supla a capetelor oaselor. Ele sunt tinute impreuna de catre ligamente (2) si o capsula articulara. Ligamentele sunt responsabile de rezistenta articulatiei. Partea interioara a articulatiei este invelita intr-un strat de mucoasa numita sinovium (3) care lubrefiaza articulatia. Muschii asigura posibilitatea de miscare a articulatiei. Muschii sunt printi de oase prin tendoane. In locurile unde exista multa frecare intre os sau tendon si piele exista capsule sinoviale, burse.
Inflamarea articulatiei
In cazul unei articulatii inflamate mucoasa din interiorul articulatiei se ingroasa, produce mai mult lichid si creste volumul articulatiei (4). Acest lucru duce la durere, senzatie de caldura si umflarea articulatiei. Intr-un stadiu ulterior al bolii pot fi afectate si cartilajul si osul. (5).
Nu doar articulatiile, ci si tendoanele si muschii pot fi afectate de boala. Tecile sinoviale (spatiul pe unde trec tendoanele) sunt, ca si cartilagiile oaselor, invelite intr-un strat de mucoasa. Si acest strat se poate inflama si din aceasta cauza tendonul nu se mai poate misca liber.

Cum se stabileste diagnosticul?

La consultatie
Pentru stabilirea diagnosticului are mare importanta ceea ce povesteste pacientul insusi (anamneza) precum si pe examinarea fizica: reumatologul va examina atent articulatiile sa vada daca acestea sunt inflamate. In completarea examenului fizic se poate face si o analiza de sange.
Analiza sangelui
In cazul inflamarii articulatiilor creste viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) sau valoarea proteinei C reactive (CRP). In cuvinte simple: cu cat inflamatia este mai grava cu atat viteza de sedimentare sau valoarea CRP e mai mare. Viteza de sedimentare si valoarea CRP sunt folosite mai ales pentru a urmari evolutia unei afectiuni reumatice si nu doar pentru stabilirea diagnosticului. Se intampla ca aceste valori sa creasca si din cauza altor boli, de exemplu in cazul unei infectii.
Se poate face o analiza a sangelui, cautand factorii reumatoizi (proteine care au de-a face cu sistemul imunitar). Cincizeci de procente dintre pacienti care au AR in faza incipienta au acesti factori evidentiati in sange.
Daca acesti factori reumatoizi sunt prezenti, asta inseamna ca boala evolueaza destul de rapid.
Analiza de sange este deci folosita ca metoda complementara, pe langa anamneza si examenul fizic, pentru a sprijini diagnosticul si pentru a urmari evolutia bolii.
Radiografia
La o radiografie devine vizibil daca o articulatie este sau nu afectata. De obicei insa acest lucru se poate vedea doar intr-un stadiu mai avansat al bolii, insa in cazul unei forme de AR mai agresive, acest lucru se poate vedea de la inceput.
Dificultatea diagnosticului
Deoarece nu exista un singur test cu care sa avem siguranta absoluta ca avem de-a face cu o afectiune reumatica, se poate sa dureze un timp pana cand se poate pune diagnosticul.

Cum evolueaza boala?

AR evolueaza diferit de la o persoana la alta. In faza de inceput nu se poate prezice cum va evolua boala. Uneori ea merge foarte incet, asa incat aproape ca nici nu pare a fi AR, dar de obicei exista suisuri si coborasuri: perioade cu durere si miscari limitate, care alterneaza cu perioade linistite. Intr-un numar destul de mic de cazuri boala evolueaza agresiv: atunci avem de-a face cu o evolutie rapida, ce nu poate fi tinuta sub control.
Cu un tratament bun, procesul de evolutie al bolii este incetinit considerabil, durerea este diminuata si exista un risc mai mic de afectare permanenta a articulatiilor. Tratamentul are ca scop stoparea tuturor inflamatiilor, pentru aceasta insa in general, va trebui sa luati medicamente permanent.

Ce simt in cazul artritei reumatoide?

O articulatie inflamata este dureroasa, se umfla si este calda. Mai ales dimineata, dupa ce ati stat mai mult timp in aceeasi pozitie, articulatia poate fi intepenita. Oboseala este un alt simptom incercat de multe persoane cu AR. Este un simptom general al bolii si se manifesta prin lipsa generala de energie.
Odata initiat procesul de inflamatie, se poate ca umflarea articulatiei sa nu fie foarte evidenta; de exemplu, poate veti remarca doar ca va dor pernitele degetelor cand mergeti si va veti simti degetele intepenite sau mainile umflate.
Durerea va poate deranja noptile, se poate sa aveti senzatia ca sunteti racit, cu febra, stare de slabiciune si lipsa de pofta de mancare. Deoarece adesea inflamatia duce la anemie, acest lucru accentueaza senzatia de oboseala.
Cateodata trebuie sa-mi modific intreg programul pentru ca am dureri prea mari si trebuie sa stau un pic linistit. Apoi am perioade bune. De astea ma bucur cat mai mult. Si cei din jurul meu pot lua parte la aceasta libertate si se bucura ca nu mai am dureri asa mari.
De ce trebuie prevenita deteriorarea articulatiilor?
O inflamare a unei articulatii poate afecta permanent articulatia respectiva. Iar articulatiile, o data deteriorate ca urmare a inflamarii, nu se mai refac. De aceea tratamentul pune foarte serios accent pe prevenirea deteriorarii articulatiilor.

Factori hormonali

AR este mai des intalnita la femei decat la barbati. Femeile insarcinate nu au atatea probleme cu boala. Au existat intrebari daca nu cumva hormonii specifici sexului au un rol in AR. In acest moment se investigheaza aceasta teorie. De asemenea, se cerceteaza daca anticonceptionalele au vreo influenta asupra AR. Dar e posibil sa mai dureze cativa ani pana cand va fi obtinut un rezultat clar.
Menstruatia si menopauza
Asa cum am mai spus, se pare ca hormonii au un rol in AR. In timpul menstruatiei si la menopauza problemele sunt adesea mai grave. Acest lucru are de-a face cu scaderea estrogenului din sange.
Daca AR este extrem de activa menstruatia se poate intrerupe, dar va reveni de la sine in prima perioada mai linistita a bolii.

Factorii geneticii

AR nu este in mod direct o boala transmisa genetic. Este posibil insa sa existe o anume predispozitie, iar boala sa apara mai des in anumite familii, dar rata de transmitere genetica la urmatoarea generatie este foarte mica. In orice caz, acesta nu este un motiv intemeiat pentru a nu avea copii. In acest moment se cerceteaza care sunt factorii ce joaca un rol in aparitia bolii.
Cum poate evolua sarcina?
In general, sarcina evolueaza exact ca si la femeile care nu au nici o afectiune reumatica. Se manifesta insa aceleasi diferente individuale, si, ca atatea alte femei, puteti avea probleme legate strict de sarcina, cum ar fi senzatia de oboseala sau tensiunea arteriala ridicata. Problemele pe care le aveati inainte de sarcina - de exemplu dureri de solduri sau de spate - pot creste din cauza sarcinii, pentru ca exista dintr-o data mai multa greutate care apasa asupra articulatiilor.
Dintre femeile cu AR, aproximativ 75% au mai putine probleme cu boala in timpul sarcinii; atunci se poate sa folositi mai putine medicamente sau chiar nici unul. Problemele cum sunt durerea si intepeneala scad iar activitati cotidiene, cum ar fi rasucirea unui robinet, se pot dovedi mult mai usoare. Aceasta ameliorare se face simtita de obicei in primele trei luni de sarcina si e posibil sa fie legata de modificarile intervenite la nivel hormonal.
Ameliorarea nu este definitiva, din pacate. La aproximativ 6 saptamani dupa nastere boala se reactiveaza la circa 90% din femei. Nu exista factori care sa indice la cine se va intampla acest lucru si la cine nu. De obicei, boala revine la nivelul la care se afla inainte de sarcina, dar din cauza ameliorarii spectaculoase din timpul sarcinii, pare ca de fapt reumatismul s-a agravat. AR nu are nici o influenta asupra sanatatii copilului dv.
Ajutor dupa nastere
Sarcina merge fara probleme la majoritatea femeilor, dar dupa nastere e posibil sa aveti nevoie de ajutor pentru ingrijirea copilului. Trebuie sa va refaceti fizic dupa nastere si sarcina; in plus, partenerul dv. va trebui sa se obisnuiasca cu responsabilitatile nou aparute. Pe langa toate astea, AR vine ca un handicap suplimentar, mai cu seama in perioadele cand boala este activa.
Parintii cu experienta povestesc cat este de important sa ai un ajutor in aceste perioade, din familie, prieteni, vecini sau persoane care lucreaza in ingrijirea la domiciliu. Puteti avea nevoie de ajutor si daca copilul este mai mare, in toate situatiile in care AR se poate dovedi un impediment in calea activitatilor normale (de exemplu, daca trebuie sa imbracati un copil mic, daca trebuie sa va jucati cu copiii in curte cand aveti dureri, daca trebuie sa duceti copilul la scoala, intr-o clasa la etaj).

Osteoporoza

In ultima vreme se acorda din ce in ce mai multa atentie decalcifierii osoase numita osteoporoza. Osteoporoza poate aparea asociata cu AR. Este posibil ca AR sa fie chiar cauza decalcifierii oaselor. Dar decalcifierea poate fi provocata si de medicamente care sunt folosite in tratamentul AR.
In cazul osteoporozei oasele devin mai fragile si se pot rupe mai usor. Altfel, in mod obisnuit nu simtiti nimic cand aveti osteoporoza. Doar cand se produc fracturi ale oaselor, de exemplu o fractura a soldului sau a unei vertebre (i se spune vertebra tasata) apar dureri si probleme.
Printr-o masuratoare speciala cu raze X (osteodensitometrie DXA) se poate masura nivelul calciului din oase. Daca este cazul se poate incepe un tratament cu medicamente pentru a impiedica agravarea bolii. In orice caz, e important sa oferiti organismului suficient calciu, din hrana, si sa faceti miscare.

Cum va dati seama daca situatia se inrautateste?

AR are o evolutie schimbatoare. Puteti avea senzatia ca situatia se inrautateste permanent. In fiecare zi pot exista mici fluctuatii. Daca pentru o perioada de mai mult de doua saptamani aveti senzatia ca sunteti extenuat, ca aveti mai putina energie decat la inceputul bolii, ca sunteti mai intepenit si ca mai multe articulatii devin dureroase, aceste lucruri indica o reactivare a bolii. E posibil sa aveti nevoie de analgezice sau sa vi se para ca medicamentele antiinflamatorii nu mai au efect. Sarcinile zilnice devin din ce in ce mai dificile, si observati ca nu mai puteti face lucruri marunte pe care altadata le faceati fara probleme. E posibil sa observati si ca aveti mai multe articulatii umflate. E cazul sa mergeti la medic.

Care este tratamentul?

Deoarece cauza AR nu este cunoscuta, boala nu poate fi vindecata inca. Insa tratamentul poate incetini temporar evolutia bolii sau chiar stopa cu totul. Acest lucru este foarte important pentru a evita deteriorarea permanenta a articulatiilor. De asemenea, tratamentul are ca scop pastrarea in stare cat mai buna a sanatatii dv., pentru a va putea face viata mai usoara.
Pentru ca boala evolueaza diferit de la o persoana la alta, veti avea un tratament personalizat, pe care il stabileste medicul reumatolog care va trateaza. Aici vom discuta doar despre tratamentul general si despre metodele de tratament complementare.
Puteti face ceva si singur impotriva acestei boli. In fapt, in tratament va fi vorba de o colaborare cu medicul dv., pentru a tine boala sub control.
Tratamentul AR presupune nu doar perseverenta si disciplina, caci rezultatele nu vor fi intotdeauna vizibile imediat.

Ce poate face medicul pentru mine?

Medicamentele reprezinta modalitatea cea mai buna de tratament pentru AR, pentru oprirea inflamarii si diminuarea durerii; intotdeauna veti face un tratament cu unul sau mai multe medicamente.
La alegerea medicamentelor se va tine cont in primul rand de gravitatea bolii, de efectele secundare pe care le are medicamentul respectiv si de reactia organismului dv. la medicament. Se evalueaza efectul bolii asupra incheieturilor si efectele secundare ale medicamentelor. Balanta inclina intr-o parte sau alta, in functie de persoana.
Este importanta sa luati medicamentele conform prescriptiei: doar asa medicul poate judeca apoi daca acestea si-au atins scopul. Unele persoane nu suporta sa ia medicamente o perioada mai lunga de timp, le este teama de efectele secundare. Insa este important ca tratamentul sa nu fie intrerupt, asa incat incercati sa discutati despre aceste aspecte cu medicul dv.

Ce fel de medicamente exista?

Exista diverse feluri de medicamente si fiecare actioneaza in felul sau propriu:
* analgetice
* analgetice cu efect antiinflamator: medicamentele antiinflamatorii remisive nesteroide;
* medicamente "de fond" pentru a influenta si evolutia bolii;
* hormoni corticosteroizi, de exemplu prednisonul
* noile medicamente biologice
Pentru ca ele actioneaza atat de diferit, adesea se prescrie o combinatie de medicamente diferite.

Analgetice

Analgeticele diminueaza durerea si va asigura o mai mare posibilitate de miscare. Ele au efect asupra durerii, dar nu au efect antiinflamator. Ele nu protejeaza articulatia de o posibila deteriorare. Ceea ce fac este sa asigure o mai mare posibilitate de miscare a articulatiilor, deoarece diminueaza mult durerea. Analgeticele au efect rapid dar acest efect trece la fel de repede. Exemple de analgetice foarte des folosite sunt paracetamolul, codeina si tramadolul.
Analgetice antiinflamatorii
Cele mai folosite medicamente in tratamentul afectiunilor reumatice sunt medicamentele antiinflamatorii, asa numitele AINS. Aceasta prescurtare vine de la termenul englezesc Non Steroidal Anti-Inflamatory Drugs si se poate traduce cel mai bine prin "analgetice antiinflamatorii non-steroidiene ne-hormonale".
Actiune
Medicamentele AINS sunt din aceeasi familie cu banala aspirina, si efectul lor este de calmare a durerilor. Reduc durerea si intepeneala. Pe langa asta, ele impiedica inflamarea articulatiilor dar asta doar daca sunt dozate corect si doar intr-o oarecare masura. Sunt eficiente dar nu pot fi folosite decat o perioada limitata de timp. In cele mai multe cazuri ele nu franeaza procesul de evolutie a bolii si nu pot impiedica deteriorarea articulatiilor.
Efecte secundare
Un alt neajuns il reprezinta efectele secundare care pot aparea: probleme cum ar fi cresterea sau scaderea vitezei de coagulare a sangelui si retinerea de apa. La persoanele care au probleme cu rinichii, medicamentele AINS pot afecta grav functionarea acestora. Deci, daca aveti probleme cu rinichii, trebuie sa-i spuneti medicului dv.
Cele mai cunoscute efecte secundare sunt problemele cu stomacul - dureri de stomac, varsaturi, arsuri, regurgitare. De asemenea, pot aparea si ulcere ale stomacului sau duodenului. Mai ales la persoanele mai in varsta, care folosesc Prednison, la persoanele care au ulcer sau o rana pe intestin si la persoanele care au o boala cronica de stomac, utilizarea de medicamente AINS poate avea efecte secundare neplacute.
Pentru a preveni eventuale dureri de stomac, cel mai bine e sa luati pastilele in timpul mesei, cu un pahar de apa sau de lapte; pe prospectul medicamentului veti gasi mai multe instructiuni. Multi dintre cei care au o afectiune reumatica iau, impreuna cu analgeticele, si un medicament protector pentru stomac. Puteti discuta despre aceasta optiune cu medicul dv. Fiti atent sa nu amestecati mai multe medicamente AINS; acest lucru nu va face decat sa accentueze problemele cu stomacul.

Inhibitori Cox-2

Din anul 2000 exista un nou grup de medicamente AINS disponibil pe piata. Acestea sunt asa numitele COX-2 inhibitori selectivi. Efecte secundare cum sunt durerile de stomac, sunt mai putin intalnite in cazul utilizarii acestor medicamente, dar tot e posibil sa aveti diverse simptome cu stomacul (cum ar fi de exemplu senzatia de arsura sau de prea plin). De asemenea sunt posibile efecte secundare legate de retinerea de apa si de functionarea rinichilor. Exemple din aceste medicamente sunt celecoxib (Celebrex), etoricoxib (Arcoxia).
Medicamentele "de fond", modificatoare ale evolutiei bolii (remisive)
De obicei, din clasa acestor medicamente se prescrie: hidroxiclorochina, leflunomid, methotrexat si sulfasalazina.
Actiunea
Aceste medicamente au ca scop franarea procesului de inflamatie. In general, ele trebuie prescrise de un specialist, nu de catre medicul de familie. Acest grup de medicamente limiteaza evolutia bolii si limiteaza astfel afectarea permanenta a articulatiilor. Se poate sa dureze saptamani sau luni pana cand se remarca un efect al medicamentului. De aceea, de obicei ele vor fi combinate cu medicamente AINS (care au efect rapid). In prezent, tratamentul se incepe cu unul sau mai multe medicamente "de fond" pentru a limita deteriorarea a articulatiilor.
Efecte secundare
Medicamentele "de fond" pot avea efecte secundare cum sunt eruptii pe piele, simptome asemanatoare celor ale gripei si probleme cu stomacul si intestinul, reducerea numarului de hematii din sange.
In cazul acestei boli, sistemul imunitar lucreaza de fapt prea intens: ataca si celule ale propriului organism. Medicamentele "de fond" franeaza actiunea imunitara si diminueaza inflamatia, dar din aceasta cauza scade si rezistenta generala si veti fi mai expus altor boli. In timpul tratamentului cu aceste medicamente trebuie facute regulat analize de sange si urina pentru a depista eventuale efecte secundare. In aproape toate cazurile efectele secundare dispar in momentul scaderii dozei sau al incetarii tratamentului.

Corticosteroizii

Corticosteroizii exista inca din anii 50. Prednisonul este cel mai cunoscut dintre ele.
Actiune
Corticosteroizii sunt produsi de glanda suprarenala. Ei reduc procesul de inflamare a articulatiilor. Se presupune ca pot limita si deteriorarea articulatiilor.
Efecte secundare
Mult timp corticosteroizii nu au fost prescrisi din cauza efectelor secundare pe care le au pe termen lung. Efecte secundare cunoscute sunt cresterea in greutate, umflarea fetei, subtierea pielii, vanatai si vergeturi.
Cei care il folosesc o perioada indelungata pot avea tensiunea arteriala ridicata, diabet, decalcifierea oaselor si rezistenta scazuta. Sunt mai sensibili la infectii. Aceste efecte secundare nu apar la toata lumea: ele depind de doza zilnica si de perioada cat folositi aceste medicamente.
Daca veti folosi simultan corticosteroizi si medicamente AINS este necesar sa luati si un medicament protector pentru stomac.
Niciodata sa nu incetati brusc tratamentul.
Daca luati corticosteroizi pentru mai mult de doua saptamani, nu veti putea niciodata sa intrerupeti brusc tratamentul! Din cauza acestor medicamente glanda suprarenala lucreaza mai slab. Daca incetati brusc sa luati medicamentele veti suferi din cauza activitatii prea scazute a glandei suprarenale. Orice tratament cu corticosteroizi care dureaza mai mult de doua saptamani se va reduce treptat, pentru a putea da glandei posibilitatea de recuperare.
Injectii
Corticosteroizii se pot administra si ca injectii, in articulatia dureroasa, intramuscular sau intravenos. Injectia intraarticulara este facuta de medic, mai ales daca aveti multe articulatii inflamate.

Medicamente biologice

Acesta este un grup nou de medicamente. Aceste substante nu sunt obtinute pe cale chimica. Au un rol important in controlul actiunii imunitare impotriva propriului organism. Aceste medicamente pot fi prescrise doar de un specialist. Iar uneori ele sunt administrate doar in spital.
Unul din factorii biologici este factorul de necroza tumorala (TNF), o substanta din sange, un fel de curier care in situatii normale are grija de buna functionare a sistemului imunitar. In cazul AR ceva merge gresit: TNF comunica limfocitelor ce trebuie sa faca, dar in acelasi timp le excita. Limfocitele incep sa produca prea multi anticorpi si reactia de aparare scapa de sub control. Medicamentele anti TNF (de exemplu: infliximab, etanercept, adalimumab) contracareaza acest tip de reactie. Medicamente biologice sunt prescrise daca nimic altceva nu functioneaza.
Efecte secundare
In cazul folosirii de substante anti-TNF rezistenta organismului scade iar dv. veti fi mai expus la infectii ale plamanilor si la zona zoster. Substantele anti-TNF nu trebuie folosite daca aveti deja o infectie, chiar daca e vorba de o simpla iritare a gatului. Mai intai trebuie tratata infectia.
De asemenea, exista riscul aparitiei la un moment dat al unei infectii grave cu bacilul tuberculozei, de aceea e necesar sa se cerceteze daca ati fost in contact cu tuberculoza. Daca stiti ca ati avut tuberculoza la un moment dat, iar medicul va prescrie o substanta anti-TNF, trebuie sa-i spuneti acest lucru.
Medicamentele si sarcina
AR nu impiedica, in general, aparitia copiilor. Exista insa multe intrebari legate de consumul de medicamente inainte si in timpul sarcinii. Despre unele medicamente antireumatice se stie deja ca afecteaza fertilitatea si ca prezinta pericol pentru fat. Dar nu toate medicamentele sunt interzise in timpul sarcinii: exista si medicamente permise.
Este bine sa discutati din vreme, cu terapeutul dv. optiunea de a ramane insarcinata. Se va tine cont de acest aspect in tratamentul dv.

Ce pot face pe cont propriu

In tratamentul AR medicamentele reprezinta arme importante.
Astfel puteti preveni inflamarea si deteriorarea incheieturilor. Dar puteti face destul de multe si singur pentru a controla boala.
Sa luati medicamente in fiecare zi
Artrita reumatoida este o afectiune cronica. Pentru a tine sub control inflamatia este foarte important sa va luati constant medicamentele. Daca nu faceti asta in sange nu se va stabili concentratia potrivita a medicamentului iar acesta nu va avea nici un efect. Doar in cazul efectelor secundare puteti intrerupe administrarea medicamentului si trebuie sa mergeti la medic cat mai curand posibil.
Daca boala ajunge sa stagneze medicul dv. curant va incerca sa reduca doza de analgezice (antiinflamatorii), si dupa un interval mai lung, si medicamentele "de fond". Este in interesul dv. sa luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise, pentru ca altfel boala nu isi va opri evolutia. Eventualele probleme pe care le aveti cu medicamentele (de exemplu, nu puteti inghiti tabletele) trebuie discutate intotdeauna deschis cu medicul dv., pentru ca aceasta sa caute alternativa potrivita.
Miscati-va in mod responsabil
In tratamentul AR se pune din ce in ce mai mult accent pe importanta miscarii fizice, efectuata chiar in perioadele cand boala este activa. Importanta miscarii fizice devine din ce in ce mai clara, caci s-a demonstrat ca este foarte greu de recuperat capacitatea de miscare, o data pierduta. Chiar si la persoanele la care AR inca nu a provocat efecte majore asupra articulatiilor mentinerea conditiei fizice este posibila, fara ca acest lucru sa inrautateasca starea articulatiilor afectate sau sa provoace deteriorarea si mai multor articulatii.
Este bine ca miscarea sa nu depaseasca anumite limite. Daca boala este intr-o faza linistita puteti face mai multe decat in perioadele cand ea este activa. Kinetoterapeutul va poate spune, de exemplu, ce exercitii sa faceti, tinand cont de conditia dv. fizica si de formele de exercitiu, individual sau in grup, terapie de grup, inot, fitness medical si sport .
Sportul
Sfaturile legate de sport depind in intregime de situatia dv. personala. In general, e mai bine sa evitati sporturile de contact (cum sunt basketbalul si fotbalul), si sporturile care presupun greutate mare asupra corpului. Nu sunt recomandate nici sporturile de competitie.
Sporturi potrivite si activitati recreative in grup sunt volei (daca se poate cu o minge moale), badminton sau tenis. Mersul pe jos, cu bicicleta sau al inotului sunt potrivite, va miscati moderat iar articulatiile dv. nu trebuie sa suporte socuri mari. Inotul in apa calda este o maniera foarte buna de a face miscare. In apa articulatiile dv. nu sunt solicitate, ci sunt sustinute de apa. Cand mergeti cu bicicleta va puteti proteja articulatiile pedaland la viteza mai mica si pastrand o pozitie dreapta. Frana de picior poate fi mai comod de folosit decat cea de mana.. Daca aveti probleme cu manerele puteti cumpara manere speciale, moi.
Exista mai multe sporturi si modalitati de miscare fizica prin care va puteti imbunatati conditia. Este important insa sa alegeti ceva care vi se potriveste si care va face placere. Cereti si sfatul kinetoterapeutului sau al medicului dv.
Diminuarea durerilor
Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a avea mai putine probleme cu intepeneala si cu durerile. Sa faceti pauze si sa va miscati in mod responsabil sunt doua percepte foarte importante. Puteti folosi o compresa rece sau fierbinte pentru diminuarea durerilor.
Aplicatiile reci:
In unele cazuri ajuta daca puneti o compresa rece pe articulatia inflamata.
Doua lucruri sunt importante:
* lasati compresa rece sa actioneze pe incheietura aproximativ 20 de minute
* nu puneti gheata direct pe articulatie
O varianta a compreselor reci este un pachet de mazare congelata, pus intr-o punga de plastic. Punga de mazare se va mula perfect pe articulatie. Avantajul este ca dupa utilizare, pachetul poate fi repus in congelator. Evident ca dupa utilizare nu mai poate fi consumat.

Orice as face, indiferent daca e vorba de crosetat sau de stat in fata calculatorului nu pot face pentru o perioada indelungata. De exemplu fac cumparaturile in mai multe reprize,de cateva ori pe saptamana, in loc sa iau totul o singura data. Dar a trebuit sa invat asta. La inceput voiam sa continuu sa fac totul asa cum eram obisnuita. Pentru ca ma suprasolicitam am fost nevoita sa ma confrunt cu realitatea. Intr-un final a trebuit sa accept ca uneori trebuie sa fac un pas inapoi.

Femeie cu AR

Caldura si relaxare
In cazul altor persoane durerea scade daca fac un dus cald sau daca fac un exercitiu de relaxare.
Compresele pot fi incalzite si folosite ca si comprese calde. Va sfatuim insa sa nu tineti compresa pe articulatie mai mult de 15 minute. De altfel, nu e bine sa puneti o compresa calda pe o articulatie inflamata acut, pentru ca asta stimuleaza inflamarea.
Cremele
Puteti folosi si creme, cum ar fi:
- o crema care contine o substanta AINS, cum e diclofenacul. Acestea intra in piele si actioneaza in locul unde este unsa. In principiu o puteti folosi pe orice articulatie, singura problema e ca nu puteti sti exact cat folositi, prin urmare ce cantitate de AINS introduceti in organism
In general cremele sunt relaxante si reduc durerea. Nu trebuie sa confundati ungerea cu crema cu masajul. In cazul ungerii, veti freca locul respectiv pe piele pana cand crema nu e mai vizibila, masajul inseamna ca frecati cu forta si lucrati muschii. Cremele care dau o reactie de caldura nu trebuie introduse in piele prin masaj. Va recomandam sa cititi cu atentie prospectul cremei respective.

Reguli de viata

Am invatat cu timpul cum sa vorbesc cu cei care ma ajuta. Nu mai spuneam: "spune tu, ca stii ce e mai bine pentru mine", ci am invatat sa cantaresc singur avantajele si dezavantajele unui tratament.

Femeie cu AR

Modificati-va des pozitia
Primul sfat este sa schimbati regulat pozitia in care stati. De exemplu, nu e bine sa ramaneti asezat timp indelungat in aceeasi pozitie, si e bine sa alternati statul jos cu ridicatul in picioare si cu mersul.
Repaos din cand in cand
Un alt sfat este sa va odihniti o ora dupa-amiaza. Firul de conduita in viata cuiva care are AR este sa alterneze activitatea cu odihna si sa varieze activitatile, in functie de moment. Daca in timpul unei activitati durerea se intensifica acesta este un semnal ca va suprasolicitati articulatia.
Menajarea articulatiilor
Este de asemenea important sa invatati care sunt pozitiile care menajeaza cel mai mult articulatiile. Trebuie sa evitati incarcarea excesiva si indelungata cu greutate, si, atunci cand e posibil, incercati sa folositi articulatiile mari in locul celor mici (de exemplu incheietura mainii in locul degetelor). Un ergoterapeut va poate sfatui cum sa va protejati si menajati mai bine articulatiile.
Faceti miscare
In ultima vreme se subliniaza mereu cat de important este sa faceti miscare, in mod responsabil, fireste, chiar daca boala este activa. Boala nu se va vindeca cu sport, insa veti avea mai putine probleme. Trebuie sa existe un echilibru intre efort si repaos. Atunci cand la 24 de ore dupa o activitate se instaleaza durerea care dureaza mai mult de doua ore, e cazul sa reduceti intensitatea efortului.
In perioadele cand boala este intr-o faza activa veti putea face mai putin decat atunci cand e intr-o faza de stagnare. Trebuie sa va cunoasteti limitele dar trebuie de asemenea sa fiti constient ca, din cauza evolutiei neregulate a bolii, acestea se pot modifica de la o zi la alta.
Miscarea este importanta si pentru mentinerea unei posturi corecte. De exemplu, nu este bine sa folositi mereu o perna ca suport pentru genunchiul sau soldul inflamat. Perna diminueaza intr-adevar durerea, insa in timp duce la o pozitie vicioasa a articulatiei.

Merg in fiecare saptamana la grupul de kinetoterapie. Nu e asa cum imi imaginasem eu, ca se vorbeste tot timpul numai despre reumatism. Este un grup placut, cu oameni draguti. Si am observat ca am devenit mai suplu. Obisnuiam sa frecventez si un club de sport obisnuit, dar era prea greu pentru mine. Aici pot sa lucrez cat de intens vreau, in ritmul meu propriu.

Barbat cu AR

Exercitii efectuate impreuna
Puteti face exercitii in grup. Multe organizatii ale pacientilor de reumatism organizeaza grupuri de hidroterapie unde se efectueaza exercitii in apa calda si sub supravegherea unui fizioterapeut. Adesea exercitiile efectuate in apa sunt combinate cu exercitii pe uscat. Experienta demonstreaza ca membrii unui grup de exercitii vor asimila mai repede disciplina miscarii efectuate regulat.
Reumatologul
Reumatologul este un medic specialist care este pregatit special in afectiuni reumatice. Deci el este cel mai calificat sa trateze afectiuni reumatice in care apare un proces de inflamare a articulatiilor, dar in care pot fi implicate si organe interne.
Alti specialisti
Uneori veti avea nevoie de un alt specialist. De exemplu de un chirurg ortoped, cand articulatiile trebuie "curatate" sau daca aveti nevoie de proteze articulare. Chirurgul plastician poate juca si el un rol in acest proces. Dupa o operatie de inlocuire a articulatiilor se poate intampla sa aveti nevoie de recuperare.

Tratamente alternative

Metode de tratament alternative

Sa poti face ceva pe cont propriu reprezinta pentru multe persoane suferind de reumatism un motiv pentru a se orienta spre un tratament sau un medicament alternativ. Acolo unde se opreste medicina obisnuita oamenii cauta alte posibilitati. Altii spera, din contra, ca la inceputul bolii sa lupte mai eficient impotriva ei cu ajutorul tratamentului alternativ.
Efectul celor mai multe tratamente alternative nu este dovedit. Dar e adevarat ca un tratament alternativ facut in completarea tratamentului traditional, poate sa micsoreze durerile si sa reduca starea de oboseala. In plus, faptul ca poti face ceva pe cont propriu are de multe ori o valoare pozitiva pentru felul in care pacientul ajunge sa se obisnuiasca cu boala.
Depinde de la persoana la persoana daca cineva profita sau nu in urma unui tratament alternativ. Este important sa va informati bine in prealabil si sa decideti singur in ce metoda de tratament aveti incredere.
Urmatoarele puncte sunt foarte importante pentru cineva care se gandeste sa mearga la un medic care ofera tratamente alternative:
* mai intai consultati-va cu medicul dv. curant
* nu opriti niciodata brusc tratamentul obisnuit
* e de preferat sa mergeti la un medic de medicina alternativa care este afiliat unei organizatii medicale
* interesati-va dinainte care sunt rezultatele de asteptat in urma tratamentului, cat costa, cat dureaza, etc.

Metode balneare terapeutice

Curele balneare nu reprezinta un tratament in sine, dar pot contribui la planul general de tratament. O cura are diverse componente: bai, exercitii efectuate pe uscat sau in apa, si elemente de relaxare, pentru a evita concentrarea asupra grijilor cotidiene - cumparaturi, gatit.
Totusi, cura nu este o vacanta. Programul este destul de dur. De aceea este bine sa luati parte inainte, acasa, la un program de exercitii, de exemplu cu un kinetoterapeut.
O cura se face intr-o statiune de tratament. Astfel va puteti distanta de viata dv. obisnuita si va puteti odihni. Acest lucru are adesea si o influenta pozitiva asupra felului in care veti privi consecintele bolii.

Cum sa inveti sa traiesti cu boala

In aceasta sectiune va oferim informatii despre aspectele sociale si psihosociale ale bolii dv. Vom trata subiecte cum ar fi cum sa inveti sa traiesti cu boala si cum sa accepti durerile, si cum sa ceri ajutor. Cativa pacienti vor povesti cum trateaza ei boala.

Cand am aflat ca am AR toata lumea mea s-a prabusit. N-aveam nici cea mai vaga idee ce sa fac mai departe, si cum sa am in continuare grija de sotia si cei doi copii ai mei. Eram mereu prins cu ceva, munca, sportul sau pur si simplu sa lucrez in gradina. Si dintr-o data nu mai puteam face asta. A durat o vreme pana ce am putut accepta acest fapt. Am izbutit vorbind cu sotia mea, cu reumatologul si cu alte persoane care au AR.

Barbat cu AR

AR aduce cu sine schimbari, va trebuie sa gasiti un loc bolii in viata dv.; asta este poate mai usor de facut atata vreme cat boala stagneaza, dar cu reumatismul nu prea se intampla asta: perioade bune alterneaza cu perioade cu multe dureri si limitari. Va trebui sa va adaptati constant situatiilor noi. Asta solicita mult din partea dv., dar si din partea celor din jurul dv.
Cand boala este activa aveti dureri si obositi mai repede. Lucruri pe care le puteati face inainte acum nu mai sunt de la sine intelese. Nu exista retete clare despre cum sa inveti sa traiesti cu aceasta boala, caci acest lucru difera de la om la om.
Exprimati-va emotiile
O modalitatea este sa va exprimati emotiile provocate de boala: suparare, neputinta, disperare sau tristete. Unii nu se mai recunosc pe ei insisi. Experienta a demonstrat ca aceste emotii reprezinta un pas important in procesul de acceptare. Dureaza ceva timp pana ce veti gasi echilibrul si e normal ca uneori sa va pierdeti rabdarea. Dar daca reusiti sa gasiti un loc bolii in viata dv. va veti putea bucura de ceea ce mai puteti face inca. E un proces de descoperire de noi posibilitati.
Lasati deoparte imaginea despre sine
Maini umflate, incaltaminte facuta pe comanda, neputinta de mai face ce faceati inainte, toate acestea va pot influenta imaginea despre sine. Veti remarca ca trebuie sa va reconsiderati ideea despre sine si acest lucru nu se face fara greutate. Poate duce la singuratate si rusine si la pierderea valorii de sine si a increderii in sine. Va veti simti furios, trist, suparat. Poate nu va veti mai recunoaste reactiile. Acest lucru este normal si face parte din important in procesul de acceptare, care la fiecare persoana se deruleaza altfel.
Pastrati controlul
Incercati sa pastrati controlul asupra vietii dv. Asta va va face mai putin dependent de altii si va va da un sentiment de incredere in sine. Acceptati faptul ca uneori puteti face mai putin si ca trebuie sa va odihniti mai mult, si ascultati-va corpul. Incercati sa gasiti un echilibru intre activitate si repaos. Un ergoterapeut va poate ajuta cu sfaturi practice.

Vorbiti despre boala

Durerea face parte acum din viata mea. In privinta asta ajungi sa te resemnezi. Nu mai pierd timp cu false pretentii - sa ma prefac ca nu ma doare nimic. Am observat ca nu ajuta deloc. Sunt zile cand sunt pur si simplu intepenita de durere. Atunci pur si simplu zac pe undeva si sunt demna de mila. Durerea poate sa fie tristete pura. Inainte mai inventam cate un pretext cand trebuie sa anulez ceva din pricina durerii. Acum spun deschis ce am. Nu-mi mai ascund durerea.

Femeie cu AR

Si familia si prietenii dv. trebuie sa se adapteze la noua situatie. Si ei se simt neputinciosi daca vad ce face boala aceasta si cum va chinuie. Si ei au nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatie si ajuta daca vorbiti cu ei si le spuneti ce va place si ce nu.
O comunicare buna poate preintampina multe neclaritati si neintelegeri:
- fiti clar
- spuneti ce puteti face si ce nu
- spuneti-le celorlalti ce asteptati de la ei
- laudati-i cand fac ceva bine
- nu va fie teama sa spuneti ca va simtiti mai bine
- explicati ca puteti fi inca vesel si placut in ciuda bolii
- ramaneti interesat de ce va inconjoara
- evitati sa fiti tot timpul subiectul discutiilor
- incercati sa nu va plangeti toata ziua, rezumati asta de exemplu la o jumatate de ora pe zi
- solicitati intelegerea celorlalti pentru faptul ca uneori rabufniti fata de oameni nevinovati
- vorbiti, faceti-va cunoscute problemele, temerile si emotiile
- nu va faceti durerea evidenta cand va sprijiniti sau va aplecati sa luati ceva, sau fiind tot timpul suparat, asta nu face decat sa-i nelinisteasca pe ceilalti si produce un sentiment de vinovatie.

Cum sa te obisnuiesti cu durerea

M-am hotarat rapid sa las treburile casnice in grija altcuiva. Energia pe care o am o pot folosi la lucruri placute. A devenit ceva normal sa cer ajutorul celorlalti pentru lucrurile pe care nu le pot face singur.

Barbat cu AR

Am instalat rapid in bucatarie aparatura electronica, de exemplu un deschizator de conserve electric. Am inceput sa le folosesc nu pentru ca nu ma mai descurcam singur ci pentru ca un ergoterapeut mi-a spus ca nu-i nici o mandrie sa fac de toate cat mai pot si sa-mi suprasolicit astfel articulatiile. Faptul ca trebuie sa iei medicamente, asta e un proces de obisnuinta. La inceput nu voiam si basta. De curand am incepu sa folosesc pentru deplasarea pe distante mari, un scaun cu rotile. Am ezitat mult in privinta asta. Dintr-o data ma simteam pur si simplu handicapat. A trebuit ca si sotia si copii mei sa se obisnuiasca. Cand in sfarsit mi-am luat scaunul cu rotile m-am intrebat de ce oare nu l-am folosit mai curand? Cel putin acum pot face plimbari cu familia.

Barbat cu AR

Una din problemele cu care se confrunta persoanele cu AR este durerea. Mai devreme ne-am ocupat de combaterea durerii cu ajutorul medicamentelor. Dar si acceptarea durerii joaca un rol important.
Felul in care tratati durerea este important. Unii se retrag, asculta muzica, se uita la televizor sau fac exercitii de relaxare. Altii isi spun ca nu pot face absolut nimic in momentele cand au dureri, iar altii se simt mai bine pur si simplu dupa o partida buna de plans. Dar toata lumea se simte incurajata de gandul ca o perioada de durere este intotdeauna urmata de o perioada buna.
Si odihna in timpul noptii este foarte importanta. Daca dormiti prost veti fi obosit si veti putea suporta mai putin durerea. Din aceasta cauza, durerea se inrautateste si veti dormi si mai prost din cauza ei...este un cerc care trebuie rupt. Exista cateva lucruri pe care le puteti face ca sa va asigurati un somn odihnitor. De exemplu, aveti grija sa aveti un pat bun, sa fiti imbracat comod si sa aveti un climat placut in dormitor. Ritualuri de somn: o plimbare seara, dusul inainte de a va baga in pat, un lapte cald cu miere - toate acestea va pot ajuta. Incercati sa aveti un program regulat: treziti-va cam la aceeasi ora si incercati sa mergeti la culcare la aceeasi ora. Aveti grija seara cu cafeaua, cola si alcoolul.
Nu va agitati inainte de culcare, relaxati-va, de exemplu ascultand o muzica linistita, sau cu exercitii de relaxare.

Cereti ajutor

Este posibil totusi sa explici altora cat de neplacuta este boala. Nici eu nu accept asa usor ideea ca azi pot alerga pe campuri iar maine nu ma pot misca. Daca mie mi-e greu sa inteleg, ce sa mai zic de cei din jurul meu? Pe mine ma ajuta daca vorbesc despre asta, si acest lucru inlatura o multime de neintelegeri.

Femeie cu AR

In perioadele cand nu va simtiti bine e posibil sa aveti nevoie de ajutor. Pentru multi e dificil sa ceara ajutor, pentru ca li se pare ca asta ii face neputinciosi. Dar sa fii independent nu inseamna sa trebuiasca mereu sa le faci pe toate singur.
E foarte important sa vorbiti clar cu cei care va pot ajuta: sa stabiliti de fel de ajutor si unde anume e necesar, sa stabiliti intervale de timp cand acest ajutor va poate fi acordat, si sa explicati cum anume doriti sa fiti ajutati.

Sexualitatea

Sexualitatea poate fi traita in diverse feluri, singur, sau cu un partener, cu accentul pus pe aspectul fizic, pe experimentarea intimitatii si a nasterii. Fiecare are propria sa modalitate de a trata lucrurile. Asta e valabil, evident, si pentru persoanele suferind de AR. Totusi exista cateva observatii generale.
Toate simturile: vazul, auzul, gustul, simtul tactil si mirosul au de-a face cu sexualitatea. Ele nu vor constitui probleme pentru persoanele suferind de AR.
Probleme ca durerile si intepeneala pot avea o influenta asupra sexualitatii. Libidoul poate diminua. Asta poate duce la probleme, deoarece asteptarile partenerului pot fi aceleasi ca inainte. Si actul sexual poate ridica probleme. Sexualitatea inseamna insa mai mult decat actul sexual in sine, de exemplu poate fi masaj sau mangaieri. De asemenea se pot folosi mijloace ajutatoare, cum ar uleiurile de masaj sau un vibrator.
Puteti de asemenea lua un analgezic - impotriva durerilor - sau sa faceti dragoste intr-o alta pozitie. Este important sa vorbiti cu partenerul despre sexualitate, chiar daca asta e mai usor de spus decat de facut. Intrebarile pe care le aveti pe acest subiect le puteti discuta si cu medicul dv.

In ce fel influenteaza nutritia AR?

Aici parerile difera destul de mult. Nu se stie inca daca AR poate fi agravata de anumite substante nutritive sau daca, dimpotriva, nutritia poate ajuta. Cercetarea stiintifica asupra efectelor nutritiei asupra AR este ingreuiata si de faptul ca e greu de controlat daca cineva respecta sau nu dieta, si din cauza faptului ca afectiunile reumatice au o evolutie inegala. La unele persoane cu AR problemele pareau a se diminua in cazul administrarii anumitor substante nutritive. Asupra lor aceste substante au un efect pozitiv.
Totusi trebuie sa fiti atent. Organismul are nevoie zilnic de anumite substante pentru a putea functiona. Daca renuntati pur si simplu la mancare se poate ivi un deficit al acestor substante in organism.
Reumatismul cere multa energie din partea organismului. Aceasta trebuie asigurata prin alimentatie. Dar cam un sfert din persoanele suferind de reumatism au un deficit de diverse substante.
Iata cateva reguli:
1. Mancati variat
Nu exista o singura mancare care sa contina toate substantele nutritive necesare organismului. Cine mananca variat va asigura organismului tot necesarul de substante. Si se reduce si riscul aparitiei unor substante nedorite.
2. Atentie la grasimi
Reduceti consumul de grasimi saturate. Asta va reduce riscul de infarct si de boli cardiovasculare. Grasimile sunt necesare ca sursa de acizi grasi nesaturati, ca sursa a vitaminelor A, D, E si ca sursa de energie.
3. Mancati paine si cartofi
Folositi portii suficiente de paine, mai ales paine integrala, sau neagra, si cartofi, orez, paste (macaroane, spaghete) si legume boabe (fasole alba si neagra, mazare)
4. Mancati multe fructe si legume
Ca regula de aur: in fiecare zi doua sute de grame de legume si doua bucati de fructe
5. Aveti grija la greutate
Aveti grija sa faceti miscare: cel putin o jumatate de ora pe zi
6. Aveti grija cu sarea
Fara nici un pic de sare nu e bine pentru organism. Dar organismul are nevoie de acele cantitati minime de sare care se gasesc deja in hrana. Condimentati mancarea mai degraba cu mirodenii decat cu sare.
7. Beti zilnic cel putin un litru si jumatate de lichide
Corpul are nevoie de apa. Aveti grija cu alcoolul: nu beti mai mult de doua - trei pahare de alcool pe zi, si de preferinta nu in fiecare zi.
8. Nu mancati toata ziua
Trei mese pe zi sunt baza pentru o nutritie sanatoasa. Nu mancati prea des intre mese, asta formeaza un obicei prost si creste riscul de supraponderalitate.

Care este influenta AR asupra muncii mele?

Problemele in cazul AR au un caracter schimbator, pot aparea diferente intre dimineata si dupa-amiaza, dar si diferente de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta. Acest lucru poate avea consecinte importante pentru situatia la locul de munca.
Daca si cate probleme poate crea AR depinde de felul de munca pe care-l faceti. In perioadele cand durerile sunt mai puternice va trebui probabil sa va menajati mai mult. Cu timpul, daca durerile devin mai puternice, e posibil sa nu va mai puteti face munca asa cum erati invatat. Totusi diagnosticul de AR nu inseamna neaparat ca trebuie sa incetati munca imediat, ba dimpotriva: exista posibilitatea sa mai puteti lucra inca multa vreme. Asta este foarte important, pentru ca munca va va oferi contactele sociale de care aveti nevoie. Munca satisface, pe langa nevoile financiare, si nevoi la nivel social-emotional. E util sa aveti un ritm al zilei, contacte sociale si dezvoltare personala.
Exista mai multe posibilitati sa continuati sa munciti, chiar daca aveti un "handicap d emunca". Exista tot felul de reglementari legale privind conditiile in care poate fi exercitata o meserie.
Ce pot face ca sa raman activ in campul muncii?
Fiti realist
Natura muncii si reactiile mediului inconjurator sunt diferite pentru fiecare si determina daca o persoana poate ramane activa in campul muncii sau nu. Dar si atitudinea dv. este importanta. Hotarati ce anume mai puteti face dar fiti obiectivi si realisti. Examinati-va limitarile si vedeti daca organizatia pentru care lucrati va poate oferi anumite adaptari specifice la munca (de exemplu, un alt program de lucru).
Vorbiti despre asta
Aveti o boala dar sunteti mai mult decat atat. Unora li se pare neplacut sa se stie la munca ca au probleme cu reumatismul. Totusi, acest lucru este necesar: cu cat cei din jurul dv. sunt mai bine informati, cu atat mai multa intelegere puteti astepta de la ei. Daca ati fost mereu un coleg apreciat de ceilalti asta nu se va schimba daca acum aveti reumatism.
Ramaneti deschis si sincer cu privire la boala dv. Vorbiti despre ea cu colegii dv. si cu sefii. Incercati sa obtineti intelegere, nu compasiune, si ramaneti dv. insiva. Pastrati contactul cu colegii dv., chiar si in perioadele cand nu puteti lucra. Daca legatura cu cei de la munca se rupe va fi mai dificil s-o restabiliti.
Ingrijiti-va la timp sa existe un contact intre medicul de familie, de intreprindere sau reumatolog. Medicii de intreprindere nu prea au de-a face in practica lor cu reumatismul, deci nu stiu foarte sigur care sunt consecintele bolii asupra muncii.
Impartiti-va energia
Nu va temeti ca solicitarea la munca va agrava boala. Munca poate oferi anumite avantaje, daca este facuta cu responsabilitate. Munca nu diminueaza durerea, dar pentru ca va concentrati asupra altor lucruri nu mai simtiti durerea. Aveti grija sa aveti si o indrumare medicala adecvata.
Luati-va in serios problemele fizice; vedeti care va sunt limitele, incercati sa va impartiti energia, si luati regulat pauze scurte. Alternati munca dificila cu cea usoara. Planuiti activitatile, dupa ce va sfatuiti cu ceilalti, astfel incat sa nu ramaneti in urma. Cautati, impreuna cu medicul intreprinderii, un tratament care sa va ajute sa va indepliniti munca mai usor.
Formare profesionala
Analizati posibilitatea formarii pentru o functie cu mai putina solicitare in cadrul intreprinderii, iar daca asta nu e posibil, in afara ei. Faceti acest lucru dupa ce va sfatuiti cu medicul intreprinderii si, daca e nevoie, cu medicul de familie.

Mai multe informatii

Familia mea a trebuit sa se obisnuiasca cu ideea ca am AR. Nu mai pot face orice cu copiii mei. De exemplu, noi mergeam mereu in vacante cu bicicletele, dar acum a trebuie sa gasim altceva in loc de asta. Ne descurcam intotdeauna, am devenit mai creativ si mai flexibil, dar nu merge mereu usor. Uneori ma cert cu sotia pe tema asta.

Barbat cu AR

Asistenta

Medicul curant
Doctorul dv. este in cele mai multe cazuri prima persoana care va poate raspunde la toate intrebarile. Orice intrebare care este importanta pentru dv. merita sa fie pusa. Nu exista intrebari stupide sau in plus. Daca va e dificil sa puneti intrebari sau daca uitati ce anume doreati sa intrebati, incercati sa scrieti totul pe o foaie de hartie, pe care o puteti folosi apoi in timpul consultatiei ca suport pentru memorie.
Kinetoterapeutul
Kinetoterapia are ca scop sa mentina sau sa imbunatateasca conditia articulatiilor, a tendoanelor si a muschilor, si sa asigure o postura corecta.
Kinetoterapeutul va poate invata ce exercitii sa faceti singur acasa. Daca este necesar, el va sfatuieste de asemenea ce mijloace de sprijin sa folositi la mers, de exemplu un baston. In plus, un fizioterapeut poate diminua durerea si intepeneala articulatiilor afectate, prin tratamente folosind caldura sau fese reci.
In cazul unor dureri musculare puternice, fizioterapeutul le poate diminua prin masaj. Exista fizioterapeuti care se specializeaza doar pe reumatism. Intrebati-va reumatologul cum puteti lua legatura cu ei.
Ergoterapeutul
Ergoterapia are ca scop pastrarea sau redobandirea unei functionari cat mai independente in viata de zi cu zi.

Indrumari practice

Exista destule modalitati de adaptare care pot usura viata cotidiana. In multe cazuri sprijinul si ajutorul pornesc de la asistenta sociala a comunitatii respective.
Daca aveti nevoie de ajutor menajer puteti cere informatii la o institutie pentru ingrijire la domiciliu din localitatea dv. de resedinta.

Organizatii

Asociatii ale pacientilor cu reumatism
Asociatiile indeplinesc trei functii in interesul pacientilor cu reumatism:
* faciliteaza contactul intre persoanele aflate in aceeasi situatie, cum ar fi contact telefonic, grupuri de discutie, activitati de creatie, activitati recreative, si activitati de miscare - de exemplu terapie prin exercitii
* transmit informatii despre afectiuni reumatice, medicamente utilizabile, indicatii si precautii in cazul reumatismului
* reprezinta drepturile persoanelor cu reumatism, discutand si oferind consiliere infirmierilor, asiguratorilor de sanatate si spitalelor, si indrumand persoanele suferind de reumatism.

Glosar

Sistemul imunitar
Celule si tesuturi din interiorul corpului care protejeaza organismul de virusi, bacterii si substante straine organismului.

Boli autoimunitate
Boli in care sistemul imunitar al organismului actioneaza impotriva propriilor substante, nu ataca doar intrusi din afara, cum sunt bacteriile si virusii, ci si organismul insusi.

VSH
Prescurtare de la "viteza de sedimentare a hematiilor" (globulele rosii ale sangelui)

Cronica
Boala care dureaza mai mult de sase luni.

CRP "proteina C reactiva"
CRP este o proteina din sange a carei concentratie creste in cazul bolilor insotite de inflamatie.
Medicamente "de fond" - remisive - care impiedica progresiunea artritei reumatoide

Ergoterapia
Ergoterapia are ca scop pastrarea sau redobandirea unei functionari cat mai independente in viata de zi cu zi.

Kinetoterapia
Kinetoterapia are ca scop sa mentina sau sa imbunatateasca conditia articulatiilor, a tendoanelor si a muschilor, si sa asigure o postura corecta.

Medicamente AINS
Prescurtare de la antiinflmatoare non-sterodiene. Acestea sunt medicamente care combat inflamatia.

Factori reumatoizi
Substante aflate in sange care apar adesea la persoanele cu afectiuni reumatice cronice.

Reumatismul
Nume generic purtat de mai mult de o suta de afectiuni ale aparatului locomotor, si care nu sunt consecinta unui accident sau a unei raniri.

Aceasta brosura a fost publicata de Liga Romana contra Reumatismului (prescurtat LRCR). Aceasta brosura este tradusa si adaptata, sub permisiune, dupa versiunea originala in limba olandeza.
Nici o parte din continutul acestei brosuri nu poate fi facuta public, in nici o forma, fara consimtamantul prealabil, exprimat in forma scrisa, din partea Departamentului Marketing si Comunicare, Fondul pentru Reumatism, Amsterdam.

Copyright © 2016 Liga Română contra Reumatismului - București. Toate drepturile rezervate. Design web și programare