Liga Romana contra Reumatismului
Înscrie-te în LigăFormular pentru pacienți

ProiecteRaportul FIT FOR WORK: 'Afectiunile musculo-scheletice si piata muncii din Romania'

Organizaţia Work Foundation din Marea Britanie a realizat de-a lungul ultimilor trei ani o serie de rapoarte cu privire la impactul afectiunilor musculo-scheletale asupra forţei de muncă din 26 de ţări europene, printre care şi Romania. Raportul destinat Romaniei ("Afecţiunile musculoscheletice şi piaţa muncii din România") a fost lansat la Palatul Parlamentului, in data de 3 mai 2011, cu ocazia conferintei de presa cu titlul "Apt pentru munca". Conferinta a fost organizata sub patronajul Ligii Române Contra Reumatismului, alaturi de Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei si de Fundatiile "Fit for Work Europe" si "Fit for Work Marea Britanie".

La conferinta au participat medici specialisti reumatologi, reprezentanti ai Comisiei pentru Sanatate Publica, ai Ministerului Sanatatii, reprezentanti ai fundatiei "Fit for Work Marea Britanie", pacienti activi in cadrul Ligii Romane contra Reumatismului, reprezentanti ai Persoanelor cu Boli Reumatice din Europa (prin persoana d-lui David Magnusson - vice presesdinte al Asociatiei Bolnavilor Reumatici din Suedia) si reprezentanti mass-media.

Subiectele discutate:

§ "Consecintele socio-economice ale bolilor reumatice" - prezentare sustinuta de Prof. Dr. Catalin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia" si presedintele Ligii Romane contra Reumatismului;
§ Raportul "Afecţiunile musculoscheletice şi piaţa muncii din România", alaturi de implicatiile la nivel european - prezentarea D-lui Steven Bevan, directorul executiv al Fundatiei "Fit for Work";
§ "Bolile Musculo-Scheletale in Romania - Necesitatea unei abordari multidisciplinare" - prezentare sustinuta de Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat Ministerul Sanatatii;
§ "Importanta depistarii precoce in poliartrita reumatoida" - prezentarea D-nei Prof. Ruxandra Ionescu, reprezentand Societatea Romana de Reumatologie;
§ Aspecte privind spondilita anchilozanta - prezentare sustinuta de Dl. Dr. Ion Ancuta;
§ "Activitati in cadrul Parlamentului European privitoare la abordarea problematicii Bolilor Musculo-Scheletale" - C-tin Solga si consilier Cristian Busoi, membru al Parlamentului European;
§ "Impactul Bolilor Musculo-Scheletale asupra vietii pacientilor" - prezentari sustinute de: Dl. David Magnusson (reprezentantul Asociatiei Bolnavilor Reumatici din Suedia), de Dl. Ovidiu Constantinescu si de D-na Codruta Zabalan (reprezentanti ai pacientilor in cadrul Ligii Romane contra Reumatismului)
Discutiile finale si conferinta de presa i-au avut ca moderatori pe Prof. Dr. Catalin Codreanu si Dr. Steven Bevan. Moderatorul conferintei a fost Dl. Catalin Stefanescu - gazda emisiunii TVR "Garantat 100%".

Compania de teatru "Passe Partout" condusa de Dan Puric a prezentat un numar deosebit de sugestiv pe tema "suferinta si bolile reumatice", moment menit sa puncteze mai multe probleme actuale, respectiv:

- Incidenta crescuta a bolilor reumatice in randul populatiei tinere (nu doar in randul populatiei de varsta a treia);
- Importanta diagnosticarii precoce si a instituirii unui tratament adecvat chiar din primele faze ale bolii;
- Importanta exercitiului fizic constant, cu miscari adaptate si concentrate pe cresterea mobilitatii, flexibilitatii, fortei musculare si cresterea functionalitatii articulatiilor si organismului.
Proiectul Fit for Work Romania „Apt pentru muncă?", care face parte din programul extins Fit for Work Europe privind locurile de muncă pe teritoriul a 24 de ţări din Europa şi din lume, a analizat în detaliu mai multe aspecte, respectiv:

- impactul pe care îl au afecţiunile musculo-scheletale asupra vieţii a mii de lucrători români;
- caracterul adecvat al tratamentului primit;
- experienţele acestora la locul de muncă;
- efectul afecţiunilor reumatice asupra familiilor şi colegilor lor şi
- costurile financiare implicate.
Raportul referitor la România, finalizat în anul 2010, a condus la o serie de concluzii, printre care:
Ø Aproximativ 22% din zilele de absenţă de la lucru se datorează afecţiunilor musculoscheletale, ca urmare a efortului fizic;
Ø Aproximativ 42% dintre angajaţii români (una dintre cele mai ridicate rate între ţările europene) acuză anual dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă;
Ø Aproximativ 30% dintre angajaţii români acuză dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi membrelor superioare;
Ø Aproximativ 143.000 dintre români suferă de artrită reumatoidă, o boală ale cărei costuri anuale sunt estimate la cca. 619 milioane euro.
„De cele mai multe ori, afecţiunile musculo-scheletale îi costă pe angajatorii şi guvernul român o sumă considerabilă de bani, reflectată în productivitatea pierdută.", a declarat Steve Beven, director la Fundatia Muncii.

Impactul şi costurile
Impactul afecţiunilor musculo-scheletale are implicatii mai profunde decat simptomele fizice imediate; afecţiunile afectează stima de sine, calitatea vieţii, viaţa de familie şi situaţia financiară a persoanei afectate. Diagnosticarea şi intervenţia timpurie pot ajuta persoanele afectate de bolile musculo-scheletale să rămână în formă şi sa-si mentina locul de muncă, fapt care va avea un efect pozitiv nu doar asupra lor, dar şi asupra economiei romanesti şi societăţii europene, în general.
Intervenţia timpurie este crucială pentru recuperarea şi auto-gestionarea individuală; aceasta poate contribui la un număr redus de zile lucrătoare pierdute şi la cresterea productivitatii;
Costurile directe (la nivel national/european) ale afectiunilor musculo-sheletale includ costurile prevenţiei, detectării, instituirii tratamentului, reabilitării şi îngrijirii pe termen lung;
Costurile indirecte (la nivel national/european) ale afectiunilor musculo-sheletale includ volumul de muncă pierdut, productivitatea pierdută, câştigurile pierdute, şi impozitul pe venit pierdut de stat;
Costurile intangibile includ povara psiho-socială ca urmare a calităţii reduse a vieţii, de exemplu: stresul la locul de muncă, stresul economic, stresul familial şi suferinţa (OMS, 2003).
Exista cinci principii centrale asupra carora medicii, angajatorii, angajatii si guvernul ar trebui sa se concentreze, pentru a îmbunatati conditiile de la locul de munca al angajatilor cu afectiuni musculo-scheletale:
Interventia terapeutica inca din primele faze ale bolii este esentiala
Pentru o parte dintre pacientii cu afectiuni musculo-scheletale accesul imediat la fizioterapie sau la terapiile medicamentoase poate reduce gravitatea, impactul si progresul afectiunii; o întârziere a diagnosticului sau a tratamentului poate face mai dificila recuperarea, mentinerea locului de munca sau reabilitarea. Economia româneasca nu îsi poate permite lipsa lucratorilor priceputi, motivati si sanatosi, ca urmare a accesului limitat la recuperare a bolnavilor reumatici.
Concentrarea asupra capacitatii de munca a bolnavilor reumatici
Majoritatea lucratorilor cu afectiuni musculo-scheletale pot continua sa aduca o contributie semnificativa la locul de munca, daca li se creaza conditii adecvate. Acestia nu trebuie sa fie 100% în forma pentru a reveni la serviciu - o viziune mai flexibila le va permite managerilor sa le traseze sarcini de lucru care sa îi sustina in procesul revenirii la capacitatea maxima productiva.
Amenajarea cu imaginatie a unui loc de munca reprezinta cheia reabilitarii
Managerii pot schimba modul de organizare a activitatii (inclusiv modificari simple de ordin fizic ale perimetrului sau ale programului de lucru) pentru a ajuta la prevenirea înrautatirii afectiunilor musculo-scheletale si a sprijini persoanele cu afectiuni musculo-scheletale sa ramâna sau sa revina la locul de munca. Acestia trebuie sa procedeze astfel încât sa satisfaca reglementarile privind sanatatea si securitatea muncii, sa mentina calitatea locului de munca, sa evite solicitarile excesive sau daunatoare la locul de munca si sa tina seama de regulile de buna practica privind ergonomia.
A gandi dincolo de simptomele fizice
Clinicienii trebuie sa-si îndrepte atentia asupra întelegerii modelului biopsihosocial si a limitarilor
modelului biomedical în cadrul diagnosticarii si tratarii pacientului si - cel mai important - al evaluarii rolului pe care il poate juca un loc de munca adaptat în sustinerea bolnavilor reumatici sa ramâna activi si sa evite izolarea.
Medicii generalisti au o pozitie ideala în vederea identificarii prezentei timpurii a multor afectiuni musculo-scheletale. Acolo unde este cazul, medicii generalisti trebuie sa încerce sa trimita pacientii la o echipa de specialisti cât mai curând posibil, pentru a facilita gestionarea afectiunii intr-o faza incipienta.
Îmbunatatirea procesului de colectare si acuratetea informatiilor
Calitatea informatiilor din România privind starea de sanatate a populatiei apta de munca este scazuta la toate nivelurile. In acest context, este aproape imposibil sa construiesti o imagine adecvata si cuprinzatoare a indicatorilor : absenta de la locul de munca, incapacitatea asociata zilelor de absenta, cauzele absenteismului etc. Acest lucru reprezinta un impediment serios atât pentru elaborarea de politici bazate pe evidente, cât si pentru concentrarea pragmatica a expertizei si resurselor.
Concluzii
Starea de sanatate a angajatilor români reprezinta un motiv serios de preocupare.
Normativele existente din domeniul sanatatii si al sigurantei muncii nu au nevoie doar de reglementare, aplicare si prioritizare mai ferma, ci sunt necesare si alte initiative de încurajare si promovare a angajarii lucratorilor cu dizabilitati si probleme cronice de sanatate. De asemenea, exista dovezi coplesitoare ca inactivitatea profesionala este, în sine, daunatoare sanatatii si ca mentinerea si reintegrarea la locul de munca pot avea efecte pozitive asupra sanatatii psihice, bunastarii psihologice si pot ridica oamenii peste nivelul de saracie.

 

Copyright © 2016 Liga Română contra Reumatismului - București. Toate drepturile rezervate. Design web și programare